Μια κλασική συνταγή, για το παραδοσιακό, σιροπιαστό γλύκισμα που μοιάζει με τις γνωστές, Χριστουγεννιάτικες δίπλες!
Υλικά
950 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά
6 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
6 κ.σ. ελαιόλαδο Λατζιμάς για τη ζύμη
10 κ.σ. ελαιόλαδο Λατζιμάς για το τηγάνισμα
2 σφηνάκια ρακή
1 ποτήρι γάλα
2 βανίλιες
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
κανέλα
καρύδια
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 βανίλια
φλούδα από πορτοκάλι
Εκτέλεση
1. Σ’ ένα μεγάλο μπόλ, με ένα μίξερ χειρός, χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε, σταδιακά, όλα τα υγρά στοιχεία.
2. Μόλις το μείγμα έχει μια ομοιόμορφη όψη, συνεχίζουμε το ζύμωμα στο χέρι, προσθέτοντας τις βανίλιες, το μπέικιν και σταδιακά το αλεύρι (αν θέλουμε το έχουμε κοσκινίσει προηγουμένως)
3. Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη μας σε λεπτό φύλλο και κόβουμε τετράγωνα κομμάτια, περίπου 10cm. Διπλώνουμε σε τριγωνική μορφή κάθε κομματάκι
4. Στη συνέχεια, αφότου κάψει καλά το ελαιόλαδο, τηγανίζουμε τα αυγοκαλάμαρα για λίγα λεπτά και τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί, ώστε να στραγγίσουν.
5. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι, προετοιμάζουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη, το νερό, τη βανίλια και τη φλούδα από το πορτοκάλι.
6. Λίγο πριν δέσει, προσθέτουμε τα αυγοκαλάμαρα, όσο ακόμη βράζει το σιρόπι και χωρίς να απομακρύνουμε από τη φωτιά. Τα αφαιρούμε, στοιχίζοντάς τα ξανά σε απορροφητικό χαρτί και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
7. Τέλος, τα πασπαλίζουμε με κανέλα και ψιλοκομμένο καρύδι και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!