Συνταγές

Ελιόψωμο

Μια νηστίσιμη επιλογή, για όλες τις ώρες της ημέρας!

Υλικά (για 2 ταψάκια)
1 κιλό αλεύρι για ζυμώματα
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
Αλατι (κατά βούληση)
5 κ.σ. ελαιόλαδο Λατζιμάς
3 φλιτζάνια χλιαρό νερό
1/2 κ.γ. ζάχαρη
300 γρ. ελιές, χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε ροδέλες
Θυμάρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση
1. Ανακατεύουμε 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 7-8 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2. Σε μια μεγάλη λεκάνη προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά, τα ελαιόλαδο, το υπόλοιπο χλιαρό νερό, λίγο-λίγο το αλεύρι, μαζί με το αλάτι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Συνεχίζουμε να πλάθουμε το μείγμα, μέχρι να μετατραπεί σε μια λαστιχωτή ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια μας.
3. Προσθέτουμε ελιές και θυμάρι, αν το επιθυμούμε και ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν στη ζύμη.
4. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 40 λεπτά περίπου, κοντά σε θερμαινόμενο φούρνο, έτσι ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
5. Μόλις ο χρόνος περάσει, ζυμώνουμε μαλακά αυτή τη φορά, για να ξεφουσκώσει και το αφήνουμε στην άκρη για ακόμη 10 λεπτά. Αφότου περάσουν, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μεγάλα, ξεχωριστά κομμάτια.
6. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε 2 μακρόστενες φόρμες και τοποθετούμε μέσα τα 2 κομμάτια ζύμης που χωρίσαμε.
7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο και ψήνουμε τα ψωμάκια μας στους 190 βαθμούς για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Καλή επιτυχία!

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *