Τραγανά, σιροπιαστά και απολαυστικά ξεροτήγανα, σε μια παραδοσιακή συνταγή που… θα λατρέψετε!
Υλικά
Για τη ζύμη:
4 κούπες αλεύρι
¼ κούπας ρακή
3 κ.σ. χυμός λεμονιού
3 κ.σ. ελαιόλαδο Λατζιμάς
8-10 κ.σ. ελαιόλαδο Λατζιμάς για το τηγάνισμα
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
¾ της κούπας χλιαρό νερό
Για το σιρόπι:
3 κούπες κρυσταλλική ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 κούπα μέλι
1 ξύλο κανέλας
2 κ.γ. χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
1. Τοποθετούμε σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και λίγο λίγο το νερό, μέχρι να μετατραπούν σε μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
2. Αφότου περάσει 1 ώρα, παίρνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάρα πολύ λεπτό φύλλο. Στο μεταξύ, βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα να κάψει.
3. Αφότου έχουμε ανοίξει τη ζύμη σε πολύ λεπτές λωρίδες με μήκος περίπου ενός μέτρου, κόβουμε μικρότερες λωρίδες, με πλάτος 2 εκ. και τοποθετούμε σιγά σιγά στη φωτιά.
4. Μπλέκουμε την κάθε λωρίδα στις άκρες ενός πιρουνιού και τυλίγουμε χαλαρά γύρω από το πιρούνι όλη την «ροδέλα» της ζύμης. Μόλις αρχίσει να παίρνει το σχήμα ενός τριαντάφυλλου, σπρώχνουμε το κάθε τεμάχιο προς της άκρη της κατσαρόλας, φροντίζοντας να μην ξετυλιχτεί και να διατηρεί το σχήμα του.
5. Τα αφήνουμε να τηγανιστούν και από τις δύο μεριές και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, με τρυπητή κουτάλα.
6. Όταν κρυώσουν καλά, προετοιμάζουμε και το σιρόπι, βράζοντας για 10 λεπτά τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, τον χυμό λεμονιού και την κανέλα.
7. Μόλις ολοκληρωθεί, βουτάμε ένα ένα τα ξεροτήγανα, για μισό λεπτό περίπου, μέσα στο σιρόπι. Τα γυρίζουμε και από τις δύο μεριές και τα βγάζουμε σε ένα μπολ. Είναι έτοιμα!
Καλή όρεξη!