Γάστριν kritikes syntages latzimas elaiolado Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
Συνταγές

Γάστριν

Γάστριν: το αρχαίο γλύκισμα της Κρήτης! Είναι ένα είδος κρητικής γλυκιάς πίτας γνωστή από την αρχαιότητα! Αποτελεί το μακρινό πρόγονο του σημερινού μπακλαβά.

Συστατικά

Για το φύλλο:
½ κιλό αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΛΑΤΖΙΜΑΣ
Χυμό 1 λεμονιού
1 ποτήρι νερό
100γρ. σουσάμι καβουρντισμένο και κοπανισμένο

Γέμιση:
300γρ. φουντούκια κοπανισμένα
300γρ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και κοπανισμένα
300γρ. καρύδια κοπανισμένα
100γρ. σουσάμι καβουρντισμένο και κοπανισμένο
100γρ, σπόρους παπαρούνας
½ κουταλάκι πιπέρι
½ ποτήρι μέλι

Σιρόπι:
1 ποτήρι ζάχαρη
½ ποτήρι νερό
½ ποτήρι πετιμέζι
½ ποτήρι μέλι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε μαλακή ζύμη με τα παραπάνω υλικά και τη μοιράζουμε στα τρία. Ετοιμάζουμε και τη γέμιση με τα αντίστοιχα υλικά.
Σε μέτριο λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο και πάνω απλώνουμε τη μισή γέμιση. Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο, καταβρέχουμε με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι, χαράζουμε ρόμβους και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου μισή ώρα. Μέχρι να κρυώσει λίγο το γάστριν ετοιμάζουμε το σιρόπι και περιχύνουμε το γλυκό.