Καλιτσούνια kritikes syntages latzimas elaiolado Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
Συνταγές

Καλιτσούνια

Από τα πιο φημισμένα και αγαπητά γλυκά της Κρήτης! Δε γίνεται να έρθει κανείς στην Κρήτη και να μην δοκιμάσει καλιτσούνια. Αν και πρόκειται για χαρακτηριστικό πασχαλινό έδεσμα, το φτιάχνουν πια όλες τις εποχές με φρέσκια γλυκιά μυζήθρα.


Συστατικά

Ζύμη:
1 ποτήρι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΛΑΤΖΙΜΑΣ
1 ποτήρι γάλα
4 αυγά
1 ποτήρι ζάχαρη
2 κουταλάκια αμμωνία
Άρωμα βανίλιας
Αλεύρι όσο σηκώσει

Γέμιση:
1,5 κιλό μυζήθρα
2 αυγά
½ ποτήρι ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε μαλακή ζύμη με τα παραπάνω υλικά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά τη μυζήθρα με τη ζάχαρη, τα αυγά και την κανέλα.
Ανοίγουμε φύλλο πάχους 1,5 εκ. και κόβουμε μεγάλα κομμάτια με το άνοιγμα ενός μεγάλου ποτηριού ή μικρού πιάτου (εξαρτάται από το πόσο μικρά ή μεγάλα θέλουμε τα καλλιτσούνια). Απλώνουμε πάνω 1 κουταλιά μυζήθρα και τσιμπούμε γύρω – γύρω τη ζύμη με τα δάχτυλα μας (τον δείκτη και τον αντίχειρα), ώστε να μοιάζουν με λυχναράκια. Αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20-25 λεπτά.