Εορταστικό αλλά και νηστήσιμο γλύκισμα όλης της Κρήτης καταναλώνεται παραδοσιακά την Πρωτοχρονιά, βρίσκεται όμως όλο το χρόνο σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις με πρώτη θέση στους γάμους και τις βαφτίσεις!
Συστατικά
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
450 γρ. νερό
60 γρ. ελαιόλαδο ΛΑΤΖΙΜΑΣ
60 γρ. ρακί
50 γρ. χυμό λεμονιού
10 γρ. αλάτι
10 γρ. ζάχαρη
Για το σιρόπι:
200 γρ. μέλι
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
10 γαρίφαλα
2 ξυλάκια κανέλας
Για το γαρνίρισμα:
Σουσάμι, κανέλα
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το λάδι, το χυμό λεμονιού, τη ρακί, το αλάτι, τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε αργά-αργά το αλεύρι και παρασκευάζουμε το ζυμάρι.
Ανοίγουμε φύλλο και το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Τυλίγουμε τη μια άκρη της κάθε λωρίδας σε ένα πιρούνι και, με το χέρι μας, κρατάμε την άλλη. Τοποθετούμε την άκρη που έχουμε τυλίξει στο πηρούνι, σε ένα τηγάνι με άφθονο, καυτό ελαιόλαδο και τυλίγουμε γύρω γύρω την υπόλοιπη λωρίδα.
Όσο τηγανίζουμε τα ξεροτήγανα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε, για 15 λεπτά, νερό με μέλι, ζάχαρη, κανέλα και γαρίφαλα και περιμένουμε ώσπου να γίνει ένα παχύρρευστο υγρό.
Βουτάμε τα ξεροτήγανα στο σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα.