Ένα από τα πιο συνηθισμένα καλοκαιρινά κρητικά φαγητά είναι η σάρπα (είδος ψαριού) με μπάμιες, τις οποίες βρίσκει κανείς σε αφθονία στα κρητικά περιβόλια!
Συστατικά
1 κιλό ψάρι (σάρπα ή εναλλακτικά ορφό, φαγκρί, σκάρο)
1 κιλό μπάμιες
½ ποτήρι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΛΑΤΖΙΜΑΣ
½ κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
1-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3-4 κουταλιές λεμόνι ή ξύδι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μπάμιες, τις καθαρίζουμε και τις βάζουμε για 1-2 ώρες σε μια λεκάνη με ξύδι ή λεμόνι και αλάτι (για να μην λιώσουν στο ψήσιμο).
Στη συνέχεια καθαρίζουμε το ψάρι και το βάζουμε στο κέντρο ενός ταψιού. Τηγανίζουμε λίγο τις μπάμιες και τις βάζουμε γύρω από το ψάρι. Στο λάδι που τηγανίσαμε τις μπάμιες, τηγανίζουμε και τα κρεμμύδια και τις ντομάτες για λίγο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα το φαγητό, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στο φούρνο για μία περίπου ώρα.