Ιδιαίτερα αγαπητοί οι ‘μπουρμπουριστοί’ χοχλιοί είναι διαδεδομένοι σε όλη την Κρήτη!
Τα σαλιγκάρια ήταν μία από τις τροφές που συνέβαλαν στην επιβίωση του ντόπιου πληθυσμού σε πολύ δύσκολες εποχές. Σε περιόδους υποδούλωσης και οικονομικής κρίσης, οι χοχλιοί μαζί με τα χόρτα που φυτρώνουν σε κάθε γωνία της κρητικής γης αποτελούσαν την πιο πρόσφορη και φθηνή λύση στο πρόβλημα του φαγητού. Ιδιαίτερα επί Τουρκοκρατίας ήταν συνηθισμένη τροφή στο κρητικό τραπέζι.
Συστατικά
1 κιλό χοχλιοί (σαλιγκάρια)
180 γρ. ελαιόλαδο ΛΑΤΖΙΜΑΣ
100 γρ. ξύδι
30 γρ. αλάτι
4 κλαδάκια δεντρολίβανο (ροσμαρί)
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τους χοχλιούς σε ένα τηγάνι με λάδι, αφού προηγουμένως τους έχουμε καθαρίσει και βράσει (όταν ρίχνουμε τους χοχλιούς στο νερό, αυτό πρέπει να βράζει).
Τους τηγανίζουμε για 5 λεπτά και τους σβήνουμε με ξύδι, προσθέτοντας δεντρολίβανο. Τους αφήνουμε στη φωτιά για 1-2 λεπτά ακόμα.